Stockholm

Nu var det väldigt länge sedan jag skrev något i den här bloggen. Vet inte om jag kommer att återuppta det regelbundet, men jag tänkte göra en liten uppdatering just nu varjefall.

Vi har kommit till Stockholm och håller på att söka jobb för fullt. Det känns ganska svårt att få något gjort när allting tar så lång tid i sverige. T.ex. har många av de jobb man söker inte ett sista annsökningsdatum förän långt in i/eller slutet av augusti. Jag måste ha ett jobb snabbare än så. Det kommer att bli väldigt svårt att hitta någonstans att bo om vi inte har någon fast inkomst. Men jag hoppas på ett jobb så snart som möjligt.

Det är krångligt att skriva in sig i den svenska byråkratin igen. Att skriva in sig i landet kunde ta upp till 6 veckor, nu gjorde det inte det som tur var, och att skriva in sig i försäkringskassan kan ta upp till 6 månader. Jag har redan blivit folkbokförd i sverige som tur är, det gick mycket snabbare än vad dom sa till oss. När vi blivit inskrivna i sverige kunde vi ansöka om bankkort, vilket numera är ett måste för att få tillgång till sina pengar då SEB inte hanterar kontanter längre. Efter som jag inte har något jobb fick jag inget visa kort utan får nöja mig med ett maestro tills jag får en riktig inkomst… Skandal. Egentligen hade jag lust att säga nej och gå till en annan bank när de erbjöd mig ett maestro, men jag orkade inte krångla, plus att jag känner att jag gärna skulle vilja ha tillgång till mina pengar.

Idag kom lådorna från england, våra sista tillhörigheter. Leveransmannen ringde och väckte mig i morse och sa att han skulle vara framme i strängnäs om bara några minuter. Tack för förvarningen. Nu löste det sig varjefall och våra saker står där och väntar. Nu ska vi bara ha en bostad att plocka upp dom i, och ett jobb så att man kan skaffa den där bostaden. Hepp.

Annonser

2 responses to “Stockholm

 1. Hej Christer
  Låter som att det är massvis med praktiska saker att ta tag i när man flyttar hem till Sverige igen. Svårt att föreställa sig när man inte själv varit med om det, hoppas saker och ting börjar falla på plats mer och mer!

  Jag läste angående ditt bankbesök och förstod att du blivit besviken på vad vi kunnat erbjuda dig. Jag skulle gärna vilja hjälpa dig, om jag kan, att ändra uppfattningen om oss till det mer positiva. Vilket av våra kontor var det du besökte? Pratade ni om något mer förutom bankkortet, känner du att du förstod hur vi tänker kring vilka kort vi erbjuder och varför det blev ett Maestro i nuläget för dig?

  Skulle det vara en idé att boka in en tid för att få sitta ner tillsammans med en rådgivare för att titta på hur vi kan hjälpa dig (och om det finns någon mer i familjen även den personen), inte bara med kort utan också andra saker för att komma igång med SEB igen. Jag tänker på Internettjänst, olika konton, betala räkningar och så vidare.

  Jag vill också flika in att Maestrokortet inte är en katastrof. Det är ett kort med i princip samma funktion som VISA. Du kan självklart använda det överallt i Sverige, men också i resten av världen och på internet. Dessutom kan man välja eget motiv på kortet och det är billigare årspris än VISA 🙂

  Återkom gärna här eller via mail för vidare diskussion, och stort lycka till med stundande jobbintervjuer!

  //Anna SEB Kundservice

  • Hej Anna,

   Så vitt jag förstod det så kunde ni inte erbjuda något visa så länge som jag inte hade något fast jobb, vilket är konstigt då jag skaffade ett i slutet av 90-talet hos SEB då jag inte heller hade något jobb utan gick på gymnasiet. Jag vill inte ha något kreditkort utan bara ett debit card och jag har tillräckligt med pengar på banken för att täcka årsavgiften i många år framöver, så jag förstår inte riktigt varför det skulle vara några problem. Med ett Visa debit kan man inte handla för mer än vad som finns på kontot, precis som Maestro. Kortet är inte så jätte funktionibelt online, t. ex. engelska amazon godtar bara ett engelskregistrerat Maestro, så om man vill handla där ifrån sverige måste man ha ett visa eller liknande, skulle tro att andra sidor har liknande krav. Dom sa till och med på banken att det inte går att använda till online. Att det går att välja eget motiv på kortet är inget som tilltalar mig då jag inte är ett barn. Vilket leder mig till det andra problemet med Maestro förutom funktionaliteten, man känner sig väldigt omyndigförklarad med ett kort som riktar sig till tonåringar, det var länge sedan jag tillhörde kortets målgrupp.
   Jag har varit SEB kund i 15 år och har använt mig av internet bank väldigt lång tid, så jag behöver inget råd om det. Maestro har ett billigare årspris, men det är inte i närheten lika användbart. Jag är berädd att betala 100 kr extra för att få ett kort som fungerar som jag vill. Som tur är så har jag fortfarande mitt engelska visa, som för övrigt inte har någon årsavgift (hur kommer det sig att korten kostar i sverige?), så jag kan fortfarande utnyttja det. Men jag vill ju flytta mina pengar till sverigedå jag numera bor i det här landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s